SUNKEN LANDS – SUNKEN LANDS

Artiest info
Website
facebook
 

Alt.country-muziek gespeeld door vijf Nederlanders: dat moet anno 2023 toch wel kunnen. ‘Sunken Lands’ is de groep met vijf bandleden uit de provincies Drenthe en Groningen die hiervoor verantwoordelijk is. Zij bieden hun composities aan op hun naar de groep zelf vernoemde debuutplaat “Sunken Lands” wat ook de titel was van een song van Rosanne Cash over de geboortestreek van haar vader Johnny Cash. De leden van deze formatie zijn zanger-gitarist Edwin Jongedijk, leadgitarist Rowdy Prins, bassist Bas Sligter, drummer Jaap Vissering en Marcel Gerritsen die voor de typische pedal steel- en lap steel-countryklanken zorgt en ook nog op dobro speelt.

Voor de opname van deze eerste plaat heeft ‘Sunken Lands’ ook enkele gastmuzikanten in de Groningse opnamestudio ‘Audiogijs’ uitgenodigd. Zo zingt Katja Kruit mee op de nummers “I’m Leavin’ (I Just Don’t Know When)” en “Crossroads” en spelen Johan Zielstra en albumproducer Gijs van Veldhuizen op Hammondorgel. Die laatste speelt net als Hans Hannemann ook nog mee op piano bij enkele songs.

Geopend wordt er op dit album met de countryrocksong “We Take It For Granted” die u op de eerste video in een live gespeelde uitvoering kunt beluisteren. We kunnen in de meeste nummers op “Sunken Lands” duidelijk horen dat dit kwintet bij het componeren beïnvloed werd door enkele grote namen uit de wereld van de countrymuziek. Zelf noemen ze o.a. Waylon Jennings, Willie Nelson, Sturgill Simpson en ‘Southern Rock’-groep ‘Drive-By Truckers’ als voorbeelden.

Dat kunnen we zelf ook wel horen in nummers als “The Damage Is Done” (zie 2e video) en de countryballads “Andrew”, “His Old Tattoo”, “Broken Homes And Broken Hearts” en ”When The Nights Are Short. Daarnaast kunnen we ook genieten van het zachtjes aanzwellende “Not My Time” en van de swingende countryrocksongs “Pretty Good Guy”, “Lighthouse”, “Crossroads” en het samen met Katja Kruit gebrachte duet “I’m Leavin’ (I Just Don’t Know When)”.

(valsam)